T1 Mall of Tallinna restoraniala Taste of Tallinn käivitab 20. aprillil eriprojekti „Reis ümber taldriku“, mille raames tuuakse kohalikele gurmaanidele korraga kätte nii kodu- kui ka välismaised tippkokad, avatakse üheks nädalaks 7 uut restorani ja 7 uut baari ning pakutakse parimaid magustoite.
Kõige rahvusvahelisem ja eksklusiivsem programm ootab külalisrestoranis Pelm, kus terve nädala jooksul pakuvad iga päev oma parimaid maitseelamusi Peterburi ja Tallinna esmaklassiliste restoranide tippkokad.
20. aprillil kl 14–17 pakub oma erimenüüd Peterburi kõige paremaks restoraniks tunnistatud Bourgeois Bohemians’i ehk BoBo peakokk ning üks omanik Artjom Grebenštšikov, kes serveerib lihtsaid ja puhtaid maitseid väga isikupärases võtmes.
21. aprillil kl 14–17 võtab Pelmi köögi üle Eestist pärit ja siingi tuntud kokk Andrei Šmakov, kes on viimastel aastatel Venemaa restoranimaailma tippu viinud Moskva legendaarse hotelli Metropol restorani Savva. Šmakov kasutab toidu valmistamisel rohkelt erinevaid kõige uuemaid tehnikaid, mille tulemuseks on viimase detailini viimistletud ja peenemaitselised road.
22. aprillil kl 14–17 astub külaliste ette Roman Redman, kes on üks Peterburi parimaid lihaspetsialiste selle Neeva-äärse linna kuulsast restoranist Meateria Chuck. Tegemist on robustselt efektse restoraniga, kus peetakse lugu lihast ja kõigest, mis erinevate lõigete maitseomadused kõige paremini esile toob.
23. aprillil kl 17–20 saab nautida hõrgutisi, mida valmistab Tallinna gastrobaari TarTar peakokk Dmitri Žuk, kelle käe all valmivad erinevatest toorainetest fantaasiarikkad, lihtsad ja värsked tartarid.
24. aprillil kl 17–20 näitab oma parimaid oskusi Dmitri Haljukov Tallinna restoranist Cru. Dmitri oskab otsida ja leida kohalikke tooraineid, mida teised restoranid kasutavad vähem või ei kasuta üldse. Need toorained tarvitab ta alati maksimaalselt ära, valmistades fantaasiaküllaseid roogi, mille nimed on sageli humoorikad. Kõige selle tulemusena eristuvad Cru road teistes restoranides pakutavatest.
25. aprillil kl 17–20 on kohal Tallinna kõige uuema restorani Jahu peakokk Vadim Pärn, kelle eestvedamisel pakutakse Balti Jaama Turu kõrval ennekõike isetehtud pastaroogasid ja toitu, mis on valmistatud kuufaasidest lähtuvalt.
26. aprillil kl 17–20 lõpetab Pelmi eriprogrammi Pavel Gurjanov, kelle autorirestoran Söe tegutseb Tallinna vanalinnas Kolme Õe Hotellis. Sellel peakokal on selgelt omanäoline toiduvalmistamise viis. Rohkete erinevate tehnikatega valmistatud road on alati maitseküllased ja efektselt serveeritud. Restorani hinna ja kvaliteedi suhe on samas Tallinna gurmeerestoranide seas üks parimaid.
Kõige magusamad maitsed ootavad külalisi 20. aprillil kohvik Pavlovas. Kell 14–20 on seal Dansukker Desserts&Bubbles Lounge, mis hõlmab Eesti kõige paremaid magustoite, taskukohaste hindadega šampanjat, head muusikat, magusaid pakkumisi ja toredaid elamusi. Festivalil on mõeldud ka kõige väiksemate peale, et vanemad saaksid rahulikult kooki süüa ja šampust juua. Oma parimaid hõrgutisi pakuvad tegijad Heidi Parki Kondiitrist, kondiitristuudiost Lushmama ja kohvikust Pavlova, mis tõelistele Tallinna maiasmokkadele pikka tutvustamist ei vaja. Koogi kõrvale pakub šampanjat Chocolate&Champagne, kes toob Prantsusmaal Champagne’i piirkonnas valmistatud joogi Eestisse kätte mõistliku hinnaga. Lisaks toimub minifestivali raames Raamatukodu raamatupoes tuntud kokaraamatute autori Lia Virkuse järjekordse teose „Eesti Naise kokaraamat“ esitlus.
Kõige ägedamad joogid serveeritakse nädala jooksul aga T1 Katusebaaris, kuhu kolivad nädalaks ajaks lisaks seitse Tallinna ja Peterburi nimekat baari koos rahvusvaheliselt tuntud ning tunnustatud baarmenidega. See on mõeldud ennekõike kokteiligurmaanidele, aga ka kõikidele teistele Taste of Tallinna restoranide külalistele, kes soovivad pärast õhtusööki või pikka tööpäeva nautida erilisi maitseid koos miljonivaatega Tallinna linnale.
Just T1 Katusebaaris toimub 20. aprillil TOT nädala „Reis ümber taldriku“ avapidu, kus külalistele segab kokteile maailma esiviiekümne hulka kuuluva Peterburi baari El Copitase peabaarmen Artjom Peruk. Samuti tuntud Peterburi baarist Poltory Komnaty on pärit Vladimir Nikolaev, kelle võlujoogid tõmbavad „Reis ümber taldriku“ eriprojekti otsad kokku nädal hiljem, 26. aprillil. Vahepeal võõrustavad katusebaari külalisi baarmenid järgmistest tuntud ja tunnustatud Tallinna ning Tartu lokaalidest:
- 21. aprillil kl 18–21 Whisper Sister, Tallinn
- 22. aprillil kl 18–21 Kolm Tilli ja peabaarmen Regeri Zoo, Tartu
- 23. aprillil kl 18–21 Tabac, Tallinn
- 24. aprillil kl 18–21 Koma, Tallinn
- 25. aprillil kl 18–21 Infusion Mixology, Tallinn
Portaali Eesti Maitsed ja restoranigiidi White Guide kirjastaja Baltimaades Aivar Hanson: „Peterburi on viimase paari aastaga oma toidupakkumise poolest kohati muutunud rohkem põhjamaiseks, kui on Põhjamaad ise. Varem domineerisid uhke sisekujundusega restoranid, mis pakkusid hinnalisi toite peamiselt välismaistest kallitest toorainetest. Menüüd olid ülipikad. Üks restoran pakkus korraga mitme erineva maa kööki. Kuigi kõik oli kallihinnaline, ei olnud restoranikogemus suurem asi. Restoranides käidi rohkem ennast näitamas kui söömas.
Siis tuli julge uus põlvkond, mis muutis restoranid valdavalt avatud köögiga asutusteks, kus kokad suhtlevad inimestega toitu tehes ning au sees on kohalikud ja põhjamaised toorained. Venemaa põhjala ulatub Murmanskist Kamtšatkani ning pakub erakordselt laia toorainete valikut karulihast Kamtšatka krabini, taimse tooraine rikkusest rääkimata.
Neli aastaaega on põhjala looduse suurim rikkus. Parimate oskustega toidu tegemine värskest kohalikust toorainest on põhimõte, mis ühendab häid restorane ja häid kokkasid üle riigipiiride. Nädal aega on seitsme niisuguse restorani toidud Pelmi menüüs.“